sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Kehräyskurssia

Olin eilisen päivän Anarkistimarttojen kehräyskurssilla Kauhassa ja kukkarossa. Kurssin vetäjänä oli Sari Varilo Kehrääjien killasta. Oikein karstasimme villat ja sitten värttinällä teimme lankaa ylä-ja alapainoisilla värttinöillä. Kokeilin ensimmäistä kertaa alapainoista värttinää, eikä se pöllömmältä tuntunut. Karstasin mustaa aika kiharaa villaa. Kurssin loppupuolella, vähän väsähtäneenä, ihmettelin kun ei se yksi paakku millään oikene. Ei siitä paakusta kyllä tarkemmin tarkasteltuna langaksi olisi ollut, korkeintaan lannoitteeksi :). Villat olivat siis lanoliinipitoisia ja samalla saivat kädet hoitoa. Langat ovat vielä pesemättä. 

Siellä oli kokeiltavana myös rukkeja. Loüetin S10 oli kaikkien kaveri, Majacraftin Little Gem ei tullut toimeen kuin vetäjän kanssa. Mukana olivat myös Ashfordin perinteinen ja Joy. S10 ja Joy kyllä hieman kiinnostivat, mutten nyt kuitenkaan ole tässä hurahtamassa kuten jo epäiltiin.
Pesin eilen kertaamani retriitissä värttinällä kehräämäni silkin ja se on nyt tuolla kuivumassa. Innostuin vielä kokeilemaan perjantaina postista hakemaani namun mukana tulleen mulperisilkin kanssa:

6 kommenttia:

 1. no anna mennä vaan....mä en uskalla edes kokeilla, jäisin varmasti heti koukkuun.

  VastaaPoista
 2. Jos tuohon Joyhin sorrun, niin heti kuherruskuukauden jälkeen raahaan sen sinulle lainaksi. Ihan hyvää hyvyyttäni :)

  VastaaPoista
 3. Vai oikein pääsitte karstaamaan villat. Kyllä se varmaan tuntuu mukavalta kun saa itse tehdä lankaa melkein alusta lähtien. (ei keritsemistä).

  VastaaPoista
 4. Keritsemistä olen tehnyt joskus kauan sitten Fiskarsin saksilla. Ei välttämättä ollut ihan pro-jälkeä, mutta kyllä ne villat Pirtin kehräämöön lähti :)

  VastaaPoista
 5. Ai että lannoitteeksi villakikkare . . .Joo, uudessa Taito-lehdessä just kerrotaankin, kuinka paljon villaa suomessa poltetaan roskana tai haudataan kun ei sille ole käyttöä. Tästä jo pari vuotta sitten juttelin yhden pohjoisen lampaankasvattajan kanssa. On se vaan sääli tämmönen tuhlaus. Niin, täähän ei nyt mitenkään liittynyt sun kehräämiseen, joka on taito sekin ja varmaan kivaa puhaa, pienessä määrin;)

  VastaaPoista
 6. Kyllä kävi mielessä, että seuraavassa tilaisuudessa otan kyllä niitä vaaleita pidempikuituisia, joista ne mahdolliset papanat erottuvat selkeämmin :) Osa lampoloiden villoista saattaa kyllä olla aika huonossa kunnossa ja niitä lankoja/villoja ei välttämättä saa oikein puhtaaksikaan. Silloin on varmasti parempi vaikka hävittää ne.

  VastaaPoista